Dirigent

Tom Hoornaert (13 november 1972) studeerde orgel zowel aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Prof. Luc Ponet, als aan de Muziekhogeschool te Maastricht bij Prof. Dorthy De Rooij.

Hij behaalde in Maastricht eveneens het diploma koordirectie bij Prof. Ludo Claesen.

In 1991 werd Tom ‘Eerste Laureaat’ van de Nationale Muziekwedstrijd ‘Pro Civitate’ (nu Belfius Classics) met grootste onderscheiding, 95 %.

In de Stad Tielt is Tom werkzaam als organist aan de dekanale kerk St.-Pieter en docent orgel, piano, beiaard & begeleidingspraktijk, begeleider van alle barokwerken aan de ‘Stedelijke Academie voor Muziek en Woord’.

Het koor ‘Cantiga’ en het kamerkoor ‘Ultreya’ uit Tielt en het koor ‘Cantando’ uit Oedelem staan onder zijn leiding.

In 2002 stichtte hij het kamerkoor ‘Ultreya’ (www.ultreya.be) en voerde hij o.a.:

– het “Scheppingsverhaal” van Duke Ellington uit,
– het “Requiem” van John Rutter,
– de creatie “Laudes” van de hedendaagse componist Kurt Bikkembergs in Newark (UK) samen met het “Kortrijks Vocaal Ensemble” o.l.v. Wim Verdonck en met soliste Hilde Coppé,
– de “cantate Super Omnia” van Albert de Klerk in Zweden, etc …

Als oprichter van het musicalgezelschap Mathea (www.mathea.be) bracht Tom de productie “Veel geluk Professor” en “Nonsens” in het CCG te Tielt.
Bij Mathea is Tom eveneens dirigent.

Om het orgel te promoten, niet alleen als liturgisch, maar ook als concertinstrument, werd onder zijn impuls de orgelkring ‘Chamade’ opgericht.
Daarmee brengt hij op alle zaterdagen tijdens de maand september concerten in samenwerking met andere instrumentisten en vocalisten.

Samen met Stefaan Vandenbroucke (tenor) vormt hij het duo “Quodlibet”.

Met Nico Monteyne startte hij onlangs een nieuw programma voor hoorn en orgel, met hoofdzakelijk muziek van Bert Appermont.